Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Διαδικτυακή μαθητική συνάντηση

             Δεν είναι η πρώτη φορά στα 25 χρόνια που είμαι μέσα στις σχολικές αίθουσες που φέρνω σε επαφή  και γνωριμία τους  μαθητές μου με μαθητές από άλλα σχολεία της Ελλάδας. Θυμάμαι τη συνεργασία και ανταλλαγή που είχαμε με μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης,  που κράτησε 2-3 χρόνια  και τα παιδιά έχουν ακόμα και σήμερα επαφή, με σχολείο από την Καρδίτσα, τη Ρόδο αλλά και την Κύπρο, μετά την επίσκεψή μας στο νησί της Κύπρου το 2000 με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Αιδηψού. Μέσα σε μια βιβλιοθήκη του σχολείου μας  υπάρχουν αρκετά άλμπουμ –λευκώματα με εργασίες των  μαθητών, φωτογραφίες, αναμνηστικά δωράκια κλπ ενθύμια αυτών των επαφών των μαθητών.   
             Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών βοηθημάτων αυτές οι επαφές μπορούν να γίνουν πιο εύκολα και πιο «ζωντανά» . Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των προγραμμάτων σαν το skype ή το msn μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους μαθητές και να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις, εργασίες αλλά και να γνωριστούν. Φυσικά η προετοιμασία μιας τέτοιας συνάντησης από τους εκπαιδευτικούς πάνω σε εκπαιδευτική-παιδαγωγική  βάση είναι απαραίτητη.
              Μια τέτοια λοιπόν διαδικτυακή συνάντηση είχαν την Πέμπτη 31/3/2011 οι μαθητές των τάξεων Γ1 και Β1 του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Αιδηψού Ευβοίας  με τους μαθητές της Β2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης.  Η ιδέα της ιντερνετικής επικοινωνίας ανήκει στην καλή συνάδελφο και φίλη,  δασκάλα στο 1ο  Δημ. Σχολ. Γαζίου, Μαριλία Κωστάκη και έγινε στα πλαίσια του σχετικού μαθήματος της Γλώσσας  «Αλληλογραφώ».
               Η επικοινωνία ξεκίνησε με τους μαθητές του Γ1 του Δημ. Σχολ. Λ.Αιδηψού να συστήνονται και να παρουσιάζουν στοιχεία από την ιστορία και την γεωγραφία της πόλης μας, τις ασχολίες των κατοίκων αλλά και τα ιαματικά νερά της Αιδηψού. Επίσης τους είχαμε στείλει και ένα βιντεάκι με την πόλη μας και το σχολείο μας.
               Οι μαθητές από το Β2 του 1ου Δημ. Σχολ. Γαζίου μας παρουσίασαν τα παραμύθια που έχουν γράψει και εικονογραφήσει , την επίσκεψή τους στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αλλά και στοιχεία από την περιοχή τους. Φυσικά τα παιδιά μίλησαν και για τα εξωσχολικά ενδιαφέροντά τους όπου κυρίαρχη θέση είχαν τα αθλητικά, το ποδόσφαιρο και ο χορός. Το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο για περισσότερο από μία ώρα και τα παιδιά έδειχναν να το απολαμβάνουν  και να το ευχαριστιούνται.  Κάποια στιγμή στην τάξη  μας μπήκε και ο δντής του σχολείου μας Θανάσης Καραμουσλής που χαιρέτησε τους μικρούς μαθητές από την Κρήτη και τη δασκάλα τους.
               Κατόπιν στην παρέα μας μπήκε και το Β1 τμήμα τους σχολείου μας με τη δασκάλα Βίκυ Νούλα. Εδώ τα παιδιά μίλησαν για τα ίδια μαθήματα που διδάσκονται στη Δευτέρα τάξη, τα ενδιαφέροντά τους, τις ασχολίες τους αλλά και τι τους αρέσει περισσότερο στο σχολείο.
              Τα παιδιά από την Κρήτη μας υποσχέθηκαν να μας στείλουν και μερικά από τα εικονογραφημένα παραμύθια που έχουν φτιάξει.
              Η δίωρη συνάντηση έκλεισε με μια υπόσχεση που δώσαμε οι δάσκαλοι να επαναλάβουμε τη συνάντηση το Μάη μήνα με συγκεκριμένα θέματα αυτή τη φορά που θα επεξεργαστούν οι μαθητές μας και που θα παρουσιάσουμε οι μεν στους δε.
             Η χαρά και τα έντονα συναισθήματα των παιδιών για τους νέους φίλους που έκαναν ήταν εμφανή όλη την υπόλοιπη μέρα..    
            Πολύ δε περισσότερο και εμάς των εκπαιδευτικών

3 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια!!!!Εύχομαι μεγαλώνοντας να σας μοιάσω και να έχω το κέφι σας!!!!
  Μητροπούλου Γεωργία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιάννη, ευχαριστώ ξανά για την ανταπόκριση στην πρότασή μου! Τα παιδιά σου είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά και, ειλικρινά, τα απόλαυσα! Τα δικά μου ήταν αρκετά "κουμπωμένα" γιατί δεν είχαμε ετοιμάσει κάποιο συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση. Υπόσχομαι να το διορθώσω την επόμενη φορά! Χαρήκαμε όλοι πολύ από αυτή μας τη γνωριμία και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία και στο μέλλον. ;)

  σαγαποφιλί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια!!!!!!!!!!Μακάρι να ήταν όλοι οι συνάδελφοι τόσο ορεξάτοι!!!!!!!!!!!!!
  Αργυροπούλου Γιώτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή