Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

Συνεδρίασε την Πέμπτη 31/3/2011 για πρώτη φορά η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ιστιαίας –Αιδηψού. Ένα νέο όργανο που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα για το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν σχεδόν όλα τα μέλη της επιτροπής, μεταξύ αυτών κι εγώ.
 Ειδικότερα, η επιτροπή δημοτικής διαβούλευσης έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα
προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό
πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε
αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και
διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των
δυνατοτήτων αυτών.
δ) Διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα
αποφάσεων, οι οποίες εκδίδονται στο πλαίσιο του άρθρου 79 του Κ.Δ.Κ.
                Στη συνεδρίαση  προήδρευσε η αντιδήμαρχος κ.Ζαγκανά και ήταν παρών ο Αντιδήμαρχος κ.Ζάχαρης, ο δημοτικός Σύμβουλος κ.Μπάμης, ενώ σύντομη παρουσία είχαν ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Αναστασίου και ο κ.Ηλίας Πετσής.  Η συνεδρίαση ήταν έκτακτη (ειδοποιηθήκαμε την προηγούμενη μέρα παρόλο που ήταν η πρώτη συνεδρίαση) και αφορούσε στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν υπήρχε συγκεκριμένο πλαίσιο, ούτε εισήγηση, ούτε κατάλληλη προετοιμασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Έπρεπε όμως να γίνει η συνεδρίαση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Δόθηκαν όμως υποσχέσεις  από την ευγενέστατη και πλήρως κατατοπισμένη αντιδήμαρχο ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι σύμφωνα με όσα προβλέπονται.
                Επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η άθλια κατάσταση των δρόμων όλου του Δήμου, το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ιστιαίας, το παρεμπόριο,  το αποχετευτικό και ο περιφερειακός της Αιδηψού, η άσχημη κατάσταση και η συντήρηση των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, τα προβλήματα με τα ιαματικά νερά της Αιδηψού , πολιτιστικά, κοινωνικά και πολλά άλλα θέματα. Επίσης πολλοί σύλλογοι (αθλητικοί, πολιτιστικοί) έθεσαν προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία τους και τη χρήση κτηρίων για διευκόλυνσή τους. Διεξοδικά συζητήθηκε και η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή μας.
                 Όπως καταλαβαίνετε η έλλειψη συγκεκριμένου πλαισίου και εισήγησης δημιούργησε χαώδη κατάσταση στην Επιτροπή (όσο είναι και τα προβλήματα του Δήμου), αλλά από όλους μας υπήρξε η επιθυμία να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα υπάρχουν, ακόμα και ας ήμασταν εκτός θέματος (τεχνικό πρόγραμμα).
               Από τη μεριά μου αναφέρθηκα στην τοποθέτησή μου σε 4 τομείς.
1.      Τα χρόνια προβλήματα της πόλης της Αιδηψού (αποχετευτικό, περιφερειακός)
2.      Τις αναπλάσεις δημοσίων χώρων που είναι απαραίτητες για την μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας (πεζοδρομήσεις, άλσος, παιδικές χαρές, ανάπλαση παραλίας, ανάδειξη ιστορικών κτισμάτων όπως το Κύμα, το Καστάλια, το παλιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων)
3.      Την άσχημη κατάσταση των γηπέδων και συγκεκριμένα του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο γυμνάσιο
4.      Την κακή κατάσταση πολλών σχολικών κτηρίων (δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων) καθώς και τις ανάγκες για νέα κτήρια και συντήρηση σε πολλά από τα υπάρχοντα.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας κ. Ζάχαρης μας προσγείωσε όλους στην πραγματικότητα. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το έτος αυτό προβλέπει ελάχιστα έργα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και πολλά από αυτά που είπαμε θα ξεχαστούν μόλις βγούμε από την αίθουσα.

Σύμφωνα με "κύκλους" του νέου Δήμου το τεχνικό πρόγραμμα προβλέπεται μηδενικό!
              Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελεί μια διοικητική καινοτομία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε ως πολίτες. H διοικητική αυτή καινοτομία είναι ενδιαφέρουσα αρκεί να βρεθούν δημότες που θα την αναδείξουν και θα την υποστηρίξουν με την παρουσία τους και άποψή τους. Κακά τα ψέματα αλλά μόνη της δεν φθάνει. Δυστυχώς η διοίκηση είναι δύσκαμπτη και για να ακούσει τις γνώμες κάποιων πρέπει αυτοί να προσπαθήσουν πολύ. Να δουλέψουν δηλαδή στα προβλήματα του Δήμου μας με μεράκι και να έχουν τσαγανό να παλέψουν γι αυτά.


ΣΣ. Έκανα μια πρόταση σε όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων που παραβρέθηκαν. Να δημιουργηθεί ένα Συντονιστικό όλων των Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο (πολιτιστικών, αθλητικών, εμπορικών κλπ) για να προγραμματίζονται και να προωθούνται δράσεις με μεγαλύτερη δυναμική. Θα το εξετάσουμε και θα επανέλθουμε σύντομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου