Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011

Τι άλλο πρέπει να δει ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής το Σεπτέμβρη στα σχολεία

Από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβλαθμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής Αλέξανδρος Δελμούζος  http://www.syllogosdelmouzos.gr/index.php?categoryid=1&p2_articleid=60

Για να λέμε τα πράγματα με τ΄ ονομά τους .......


Η υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στις 18-08-2011, μεταξύ άλλων , δήλωσε :
….Σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή , μέσα στον Οκτώβριο, θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς όπως τόνισε η Υπουργός «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαίδευση είναι η ύπαρξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε ορισμένες περιφέρειες, ενώ σε άλλες υπάρχουν κενά» ….
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, αφού πάντοτε ήμαστε υπέρ της εξάντλησης του διδακτικού ωραρίου απ΄ όλους τους εκπαιδευτικούς (κάτι που στην Π.Ε. γίνεται σε όλα τα σχολεία). Διαφωνούμε ως προς το χρόνο της διεξαγωγής του ελέγχου γιατί θεωρούμε πως η ιδανικότερη ημερομηνία είναι η ημέρα του Αγιασμού, αφού, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου, εκείνη την ημέρα μοιράζονται τα βιβλία στους μαθητές και από την επόμενη τα σχολεία λειτουργούν με πλήρες πρόγραμμα!!! (κλασικό και ολοήμερο).
Καλούμε όμως την Υπουργό και τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης να μη μείνουν μόνο στις υπεραριθμίες, αλλά να κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο, σε σχολεία που θα προτείνουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και όχι το Υπουργείο Παιδείας , και για άλλα θέματα και να ελέγξουν :
 • Αν στις 12-9-2011 ,θα έχουν τοποθετηθεί από την πολιτεία όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους (μόνιμοι, αναπληρωτές , ωρομίσθιοι).
 • Αν θα έχουν τοποθετηθεί όλες οι ειδικότητες εκπαιδευτικών που απαιτούνται σύμφωνα με το νόμο για την εύρυθμη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος.
 • Αν χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες , με ευθύνη της πολιτείας , λόγω των κενών στα σχολεία
 • Αν από την πρώτη ημέρα λειτουργούν τα τμήματα ένταξης και οι τάξεις υποδοχής, όπως ορίζουν οι νόμοι
 • Αν όλα τα βιβλία, χωρίς εκπτώσεις , θα υπάρχουν στα σχολεία την ημέρα του Αγιασμού, ώστε να γίνει η διανομή τους στους μαθητές
 • Αν τηρείται η αναλογία 1/25 στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία
 • Αν εκταμιεύονται έγκαιρα οι επιχορηγήσεις για τις πάγιες και λειτουργικές ανάγκες των σχολείων
 • Αν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί θα λάβουν και θα λαμβάνουν το μισθό τους έγκαιρα, δηλαδή στο τέλος του κάθε μήνα εργασία τους
 • Αν οι κτηριακές υποδομές των σχολείων και κυρίως των νηπιαγωγείων είναι οι κατάλληλες για να φιλοξενήσουν τα ελληνόπουλα
 • Αν υπάρχουν παιδιά που μένουν εκτός νηπιαγωγείου
 • Αν γίνονται κληρώσεις, το έτος 2011, για την εγγραφή των παιδιών στα νηπιαγωγεία
 • Αν υπάρχουν μαθητές και γονείς που βάζουν το χέρι στην τσέπη για την εκπαίδευση των παιδιών τους ή για να λάβουν αυτά μέρος σε σχολικές δραστηριότητες που προβλέπονται από το πρόγραμμα( π.χ. παράλληλη στήριξη, διδακτικές επισκέψεις)
 • Αν οι «σχολικές μεταφορές» εκτελούνται ομαλά από την πρώτη ημέρα και αν τηρούνται οι όροι των συμβάσεων από τις εταιρείες
 • Αν υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας που δημιουργούν σύγχυση και ταλαιπωρία στους εκπαιδευτικούς .
Θα χαρούμε πολύ να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του έλεγχου όπως και, αν διαπιστωθούν παρατυπίες, οι υπεύθυνοι,. Αν οι υπεύθυνοι δεν έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν, τότε να αποδοθούν ευθύνες σε διοικητικά ή πολιτικά πρόσωπα ,όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Τελειώνοντας πληροφορούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι το πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαίδευση δεν είναι η ύπαρξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών αλλά η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης από όλες τις κυβερνήσεις.
Στο Υπουργείο θα έπρεπε να γνωρίζουν, όπως λέει ο λαός μας, ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου